Říčanské Šlapačky 2021
Říčanské Šlapačky 2021
25/11/2021

Termín akce byl stanoven už na jaře loňského roku, ale stále se nevědělo, zda bude vůbec možné akci uspořádat v roce letošním. Věděli jsme, že jdeme do úsporného řešení a uzpůsobili jsme tomu i program. Jedním z velkých ústupků bylo odvolání jezdců z Anglie, kdy nebylo možné predikovat vývoj pandemie a omezení počtu startujících.

Akci jsme nakonec zachovali opět v Tehovském parku i díky podpoře obce a místních lidí a ukázalo se, že to byla dobrá volba. Příprava samotná byla sice ve znamení deště a bouřek, což komplikovalo hlavně pumptrack a nakonec nás to donutilo zrušit trámovou a kládovou sekci pro Trial, což jsme trochu obrečeli s ohledem na ladění.

Nebudeme chodit okolo horké kaše. Počasí se vybralo, jezdců dorazilo přes 90 a díky společnosti TERRA (JCB), Autosalon BENO Říčany (ŠKODA), farmě Inplem, SDH Tehov, cvičitelce Klárce Hájkové, klukům z Cage Warriors, dokonalému zvuku a moderování Aleše Matouška a řadě dobrovolníků dorazilo odhadem 500-600 diváků v průběhu celého dne, kteří dopoledne fandili Trialistům, motorkové exhibici v podání Dalibora Šulce a Tomáše Hůly. Někteří to spojili s výletem z dětského dne v Říčanech, takže možnost si zabagrovat, pohladit kravičky nebo si pohrát s vybavením hasičů byla určitě zajímavým zpestřením všech dětí (a co si budeme namlouvat i nás rodičů a jezdců).

Trial se dělil letos na několik částí. Bohužel dovolené a zranění trochu oslabili naší klubovou sestavu a někteří se spíše než řidítek, chopili organizačních povinností, ale i tak se dětské kategorie zaplnili nad očekávání. Po dětech vyrazili na trať Elitní jezdci. Protože se jednalo o exhibiční závod, jelo se v rámci jedné kategorie a kluci tak měli možnost porovnávat se mezi sebou jako při finále velkého závodu. Tratě byly jezdivé a nastavené s ohledem na počasí, ale pár ostřejších pasáží se taky našlo. Velký respekt si zaslouží Lukáš Valný, který i přes pekelné zapojení do organizace skončil na třetím místě. Překvapil výkon Matouše Balíka, který je sice věkem junior, ale dokázal díky vyrovnané jízdě zajet 6 trestných bodů. Děti z klubu byly zvědavé na výkon Vlasty Kabeláče Čiháčka a asi ani on sám nevěděl co po 2 letech bez závodů s 40tkou na krku a své 6 operaci kolene může čekat. Nové kolo a pohoda na závodě byli ve znamení 0 trestných bodů, takže nebylo o čem.

Pauzu mezi dětským a dospělým tréninkem ještě doplnil menší contest ve skocích, který vyhrál exhibičním výkonem opět Vlasta, výkonem 120 cm přes pásku a 225 skokem z převýšením před Lukášem Valným a Tomášem Kočičkou s Matoušem Balíkem.

Odpoledne pak byli v hlavní roli kluci i holky na pumptracku, kteří si to rozdávali na čas v hodně ostrém tempu. Hromada dětí přišla zkusit, kolik ze sebe dostanou. Vrcholem dne pak byl závod na celopérech, kde úřadovalo místní duo Lukášů. Lukáš Turek bral první místo a zároveň páté místo v Expertech (hardtaily). Lukáš Valný se musel po Trialu a hlavně celém týdnu příprav trochu probrat a spravil si chuť 2 místem a zároveň se tak stal jediným jezdcem, který stál ve všech disciplínách na stupních vítězů.

Juniorskou kategorii si pohlídal talentovaný jezdec Tobík Dolák, který po hodně slušném výkonu v Trialu, skočil na pevňáka a vyhrál před vítězem jedné z Trialových dětských kategorií Jonášem Vavřincem a Tommi Neuwirthem.

Vrcholem akce pak byl závod kategorie Expert, kde startovala řada špičkových jezdců včetně legendy MTB Michala Marošiho. Michal si užil trochu bolesti díky očkování, ale nastartoval závodní mód, dokázal pro sebe urvat prize money prvním místem, včetně ceny o nejlepší skok, před Alexem Sidorem a Hugo Novákem. Bohužel nebyla nouze ani o pády. Best Crash cenu vyhrál Martin Králíček, který si naštěstí odnesl jen slušnou zásobu odřenin. Horší je už následek nevinného odšlápnutí Martina Vavřince, který dal před Trialem přednost právě Pumptrack závodu a bohužel jeho křížový vaz se trhnul. Přejeme mu brzké uzdravení. Nejlépe umístěnou ženou se stala i přes vyhazovací rameno a tři děti na krku další instruktorka z klubu – Katarína Tóthová.

Moc děkujeme všem za účast, pomoc i podporu. Část z vybraného vstupného věnujeme na podporu lidí postižených tornádem. Bohužel se to týkalo i několika jezdců, kteří měli přijet, tak to snad trochu pomůže. Děkujeme také Obec Tehov za podporu akce a zapůjčení parku a městu Městu Říčany.

Video z akce bude následovat a snad na příštím ročníku nashledanou. Případně můžete vidět krátký záznam na ČT Dčku (o termínu budeme informovat).

Tým klubu MTB & TRIAL Mraveniště Říčany a organizátorů Říčanských Šlapaček

http://ricanskeslapacky.cz/wp-content/uploads/2017/03/Results_TRIAL-a-Pumptrack-2021.pdf

Říčanské Šlapačky 2021
No items found.
zpět