ŘÍČANSKÉ ŠLAPAČKY 2019
ŘÍČANSKÉ ŠLAPAČKY 2019
25/11/2021

Říčanské Šlapačky 2019 jsou za námi a můžeme se vrhnout na kritiku, či chválu. Letošní rok byl ve znamení ústupků v podobě přemístění akce na náhradní lokalitu a s tím spojená redukce propagace akce. Akce byla spojená s otevřením Volnočasového parku Tehov, který je určen pro obyvatele Tehova a klubu MTB & TRIAL MRAVENIŠTĚ ŘÍČANY. Za jeho zrodem i organizací Šlapaček stojí kluci z tohoto klubu pod vedením Vlasty Kabeláče Čiháčka a Lukáše Valného dnes již téměř všech členů klubu, kteří se na jeho zrodu podíleli posledních pár měsíců, kdy se budoval a ještě budovat bude.

Letošní rok byl spojením TRIALu, MTB XC a PUMPTRACKu s řadou doprovodných akcí, jako je dětský den pořádaný Spolkem OS TEHOV, možnost bagrovat ve strojích značky JCB od společnosti TERRAMET, prezentací značky ŠKODA od společnosti BENO Říčany, exhibicí Taekwonda a návratem ke kořenům dík MOTOTRIALové exhibici v podání Dalibora Šulce a Tomáše Hůly, potomka legendárního Petra Hůly.

Hlavní částí programu byli Trialové závody, v sobotu ve formátu UCI C1 a volných kategorií s možností volby obtížnosti a v neděli volného závodu s kategorií SuperElite pro zahraniční jezdce a v rámci dvou kategorií i Mistrovství Středních Čech.

Pozvánku organizátorů přijala řada zahraničních hvězd, jako Benito Ros (10x mistr světa), Ion Areitio (mistr Evropy 2018 a vícemistr světa 2018), Alejandro Montalvo (aktuální leader UCI rankingu), Samuel Hlavatý (3-místo na světovém poháru v Berlíně), nebo nadějný anglický rider Charlie Rolls. Kategorie Elite 20″, byla tedy tou nejobsazenější.

Bohužel konflikt s Francouzským závodem blokovala přední jezdce Elite 26″, kteří ale přislíbili účast pro příští rok, takže je kam se posunout. I tak ale bylo zajímavé jak se na dvacítkové trati poperou o výsledek Nils Obed Riecker (55. UCI Ranking) a Bani Diego (45. UCI Ranking).

Zajímavou byla i kategorie Women, kde se sešlo 5 závodnic, což sice není velké číslo, ale v rámci Českých závodů se jedná o něco co tu nebylo snad 15 let. V ženách nakonec zvítězila Alžběta Pečínková, před největším překvapením dne Eliškou Hříbkovou (13let – startovala bez možnosti zisku UCI bodů) a Slovenskou jezdkyní Erikou Hlavatou. Pořadí doplnili závodnice z Belgie (Maurine Sitzen a Margot Parmentier) na 4 a 5 místě. Rozhodovalo se ve finále, které jeli ženy společně s muži na dvacítkách i horských kolech.

Finále Elite 20 vyhrál až díky výsledku z kvalifikace Charlie Rolls před Alejadro Montalvem a vítězem semifinále Benito Rosem, který bohužel hned na první sekci schodil šipku, ale dostál své přezdívce La Bestia a předvedl neskutečné skoky na poslední sekci.

Elite 26 také přineslo menší drama, kdy vítěze kvalifikace Nils Obed Rieckera porazil právě Bani Diego. Třetí skončil Ukrajinský srdcař Yan Sokolovsky.

Po finále Trialu začalo finále PUMPTRACKu na trati, které navrhovala legenda Českého mountainbikingu Michal Maroši. Kategorii Elite vyhrál Petr Flierger, před Jakubem Melicharem a Freestyle MTB legendou Teodorem Kováčem. Celkem se na start postavilo 25 riderů, včetně několika Trilových jezdců.

Nedělní závody byli ve znamení tréninku a jezdci měli větší šanci popovídat si a zajezdit se všemi přítomnými světovými jezdci. Jediné kategorie, kde se bojovalo o nějaký ten titul byli Elite 26″ a Elite 20″, které vyhráli Marek Tryner a Lukáš Valný a stali se Mistry Středních Čech, což je formát závodů pořadaných krajskými cyklistickými svazy. Trať kategorie SUPERELITE byla postavena Benitem Rosem, který ji postavil ještě o úroveň výše, než bylo sobotní finále.

Záverečnou disciplínou byli závody HAVEN MTB SERIE 2019 s hromadou dětských i dospělých kategorií, které na místních loukách, technickém trailu a PUMPTRACKu, který dal řadě jezdců zabrat a nebyla bohužel nouze ani o zranění. Tečkou za celým programem bylo vystoupení Taekwon-do oddílu vedeného slavným velmistrem Vladimírem Machotou a MOTOTRIAL exhibice.

Bohužel i letošní ročník se nesl v podobě snahy o zákaz akce, odebrání statutu C1, vkládání závodů do termínu Říčanských Šlapaček, nebo naprosto amorálnímu a nesportovnímu přetahování pozvaných jezdců, které nelze jinak než odsoudit a omluvit se jim. Děkujeme těm slušným, kteří organizátory upozornily předem, že podobná situace nastane. Problémy byli i v rámci organizace, kdy zvolený formát sobotního finále natáhl harmonogram, nebo pro nedělní závod chyběl druhý monitor pro MTB XC evidenci výsledků.

Díky všem organizátorům, kteří se na akci podíleli a partnerům akce:

REDBULL, JCB TERRAMET, BENO ŘÍČANY, COMICS POINT, MĚSTO ŘÍČANY, BIKEWORX, LEZYNE, MITAS, FUNTOWN, INPLEM, WEBAZ, TM SERVIS – THE TECHNICAL MOTION S.R.O. a mediálnímu partnerovi pořadu BIKESALON (TV PRIMA), kde budete mít možnost vidět záznam z akce.

Kompletní výsledky všech disciplín: http://ricanskeslapacky.cz/faq-dulezite-informace/

SOBOTA TRIAL

SOBOTA PUMPTRACK

NEDĚLE TRIAL

NEDĚLE MTB XC

ŘÍČANSKÉ ŠLAPAČKY 2019
No items found.
zpět